Miten hunaja tehdään?

Mehiläiset tekevät hunajan. Tarhaaja kerää ja pakkaa sen.

Mehiläiset keräävät kesällä kukista mettä ja kuljettavat sen pesäänsä. Siellä kentältä palaavat mehiläiset antavat meden eteenpäin kotimehiläisten jatkokäsiteltäväksi.

Meden keruu

Mehiläiset kuljettavat kerralla pesään mettä noin 0,1 grammaa. Mesilähde valikoidaan tarkasti – mehiläisilläkin on suosikkikasveja.

Kasvit houkuttelevat mehiläisiä niin kutsutuilla mesiviitoilla. Kun kukat ovat täynnä mettä, mesiviitat näkyvät selkeästi – joskus jopa ihmissilmälle viiruina kukkien terälehdillä. Kun mesi on imetty pois, viitat eivät näy ja mehiläinen tietää olla menemättä kasviin vähään aikaan. Meden kerännyt mehiläinen myös erittää kasviin feromonia, joka viestittää muille, ettei kyseiseen kukkaan kannata vähään aikaan mennä.

Hunaja valmistuu kennoissa

Mehiläinen prosessoi hunajan rauhasissaan tuottamien entsyymien avulla. Entsyymit muuttavat meden sokerit hedelmä- ja rypälesokeriksi.

Tuore mesi sisältää runsaasti vettä, joka alkaa helposti käymään pesän lämmössä. Pesässä olevat mehiläiset haihduttavatkin hunajasta liian veden pois. Tuore mesi levitetään mahdollisimman moneen kennoon, jotta haihtuminen olisi mahdollisimman tehokasta. Kun hunaja on mehiläisten mielestä valmista, mehiläiset peittävät hunajakennon vahalla ilmatiiviiksi odottamaan käyttöä.

Mehiläistarhaaja linkoaa hunajan

Mehiläishoitaja poistaa loppukesästä sadonkorjuuaikaan hunajakennot pesästä linkousta varten. Ennen linkoamista tarhaaja poistaa vahakannet kuorimahaarukalla. Linkouksessa hunaja poistetaan kennoista keskipakoisvoiman avulla. Tämän jälkeen se siivilöidään ja tarvittaessa sekoitetaan kiteytymisen estämiseksi.

Hunajan käsittelyssä huolehditaan siitä, etteivät hunajan hyödylliset entsyymit tuhoudu esimerkiksi kuumennuksen seurauksena. Hunajaa voidaan silti joskus hieman lämmittää, jotta se saadaan lingottua ja pakattua. Lämmitys tehdään niin, että hunajan laatu säilyy edelleen korkeana.

Hunaja on luonnontuotteena valmista nautittavaksi heti siivilöinnin jälkeen. Toki hunajaa voi nauttia myös suoraan kennosta!

Hunajan käsittelyä ja laatua määrittää hunaja-asetus (PDF). Suomen Mehiläishoitajain Liitto seuraa hunajan laatua. Lue lisää hunajan laadusta, siihen vaikuttavista tekijöistä sekä hunajan laatuseurannasta esimerkiksi hunajalla höystettyä –blogitekstistä.